TERMS YG DIGUNAKAN DALAM INDUSTRI HARTANAH

TERMS YG DIGUNAKAN DALAM INDUSTRI HARTANAH

Subsale : Rumah siap yang dijual dari selain developer (bukan dalam pembinaan / bukan dijual oleh pemaju)

Walk-up : Bertangga, tiada lif. Biasanya flat.

Bank value : Nilai atau harga rumah mengikut bank

Market value : Nilai atau harga pasaran rumah tersebut. Lokasi juga memainkan peranan.

Low cost : Rumah kos rendah. Rumah low cost biasanya hanya boleh dibeli oleh individu yang bergaji bawah RM3k sebulan atau bawah lagi dari kadar ini.

Owner / Landlord : Pemilik unit atau rumah

Tenant : Penyewa unit atau rumah. Kadangkala rumah yang ingin dibeli masih ada penyewa. Biasanya penyewa akan diberi notis 3 bulan untuk keluar apabila rumah tersebut akan dijual.

Bumi : Singkatan kepada bumiputera.

Non-bumi : Singkatan kepada non-bumiputera iaitu bukan bumiputera.

Square feet : Unit ukuran (measurement unit) keluasan rumah.

Singkatannya sf. / sqft. ; Per square feet : psf.

Square meter : Unit ukuran (measurement unit) keluasan tanah. Singkatannya sqm.

Freehold : Bangunan dan unit milik kekal

Leasehold : Bangunan dan unit bukan milik kekal. Biasanya ada kontrak berapa tahun, contohnya 99 tahun. Kerajaan boleh ambil balik tanah tersebut untuk buat pembinaan contohnya. Pampasan mungkin akan dapat, tapi lepas tu dah hilangla aset ni.

Landed : Satu unit rumah atas tanah seperti rumah banglo dan teres. Apartment, condo, flat tidak tergolong. Sebab tanah tu berkongsi dan bukan milik kita.

Corner lot : Rumah di bucu atau hujung. Biasanya rumah teres ada corner lot. Corner lot permintaan tinggi sebab ada tanah dan keluasan tambahan berbanding rumah-rumah di tengah.

Auction : Rumah lelong. Antara sebab di lelong – peminjam tak mampu bayar pinjaman bank, lokasi yang pernah berlaku kejadian alam seperti tanah runtuh, pernah ada sejarah penghuni bunuh diri dsb.

Shop lot : Bangunan / deretan kedai-kedai

Shop apartment : Rumah atas kedai. Tingkat bawah adalah kedai, tingkat atas pula rumah-rumah.

Fully-furnished : Unit atau rumah yang lengkap dengan perabot dan perkakasan.

Semi-furnished : Unit atau rumah yang ada perabot dan perkakasan tetapi sesetengah sahaja.

Unfurnished : Unit atau rumah yang kosong, tanpa apa-apa perabot.

Renovated : Unit yang sudah diubah suai.

Maintenance fee : Bayaran penyelanggaraan. Rumah apartment atau condo memang ada fee ini secara bulanan untuk tanggung servis lif, security, swimming pool, gym, playground etc.

Guard security : Ada pegawai keselamatan yang kawal keluar masuk kenderaan dan kawal keselamatan.

Layout : Struktur rumah. Berapa bilik tidur, tandas, bagaimana dapur. Bedroom yang ditulis 3.1 atau 3+1 adalah bermaksud 3 bilik tidur tambah 1 bilik kecil (kecil je, macam stor).

S&P / SnP : Sale and Purchase Agreement. Perjanjian jual beli rumah.

CF / CFO : Certificate of Fitness Occupation. Sijil Layak Menduduki. Kata setengah orang CF ni title. Pastikan setiap rumah yang ingin dibeli ada CF. Biasanya rumah yang ada CF tiada masalah untuk mohon pinjaman bank (sekiranya tiada sebab lain). Selepas rumah siap, pihak pemaju akan mohon dapatkan CF. Selepas diluluskan, pemaju perlu tanggung warranty selama 2 tahun. Selepas 2 tahun dari tarikh CF diluluskan, pemaju sudah tiada kena mengena. Kalau belum ada CF, perlu minta dari developer, minta lawyer buatkan. Segala urusan jual beli rumah perlu dapatkan pengesahan pihak pemaju. Syarat untuk dapat CF, rumah akan disahkan sempurna, selamat dan selesa untuk diduduki oleh badan berwajib seperti TNB, TELEKOM, BOMBA dan beberapa lagi agensi.


Leave a Reply

Close Menu